Powrót do strony głównej

Jesteś tutaj: Krótko i na temat / Dobre rady / Jak gotować rośliny strączkowe


2010-11-02
czytany: 539 razy
Jak gotować rośliny strączkowe
Ta krótka podpowiedź pozwoli każdej gospodyni domowej prawidłowo ugotować rośliny strączkowe tak aby zachowały swoje właściwości i pozostały smaczne i chrupiące.


Sposób powolny:

nasiona strączkowe oprócz soczewicy i zielonego groszku, należy zalać niesoloną przegotowaną wodą o temperaturze pokojowej w stosunku 1 do 3. Te w łuskach moczy się do 12 godzin, a pozbawione łusek 3-8 godzin. Strączkowe gotuje się w samej wodzie, w której się moczyły (soję w wodzie świeżej)

sposób szybki:

Ziarna należy zalać zimną wodą w stosunku 1 do 3, doprowadzić do wrzenia, gotować 2-3 minuty i odstawić na godzinę, by napęczniały.  Ugotować w tej samej wodzie. czas gotowania jest różny w zależności od rodzaju warzyw. Dobrze ugotowane nasiona strączkowe powinny być lekko chrupkie.