Powrót do strony głównej

Jesteś tutaj: ZDROWIE / Mikroelementy / Betakaroten


2010-06-30
czytany: 574 razy
Betakaroten
Jest prekursorem witaminy A (nazywany także prowitaminą A) i jednym z wielu pigmentów roślinnych znanych ogólnie jako karotenoidy. Jest to karotenoid najczęściej występujący w roślinach.


   Karotenoidy są silnymi przeciwutleniaczami, chroniącymi rośliny przed zniszczeniem przez wolne rodniki powstające pod wpływem szkodliwego promieniowania słonecznego; bez osłony karotenoidów rośliny szybko by usychały. Ludzie mogą korzystać z takiej samej ochrony, jedząc pożywienie zawierające dużą ilość beta--karotenu: marchew, bataty, kantalupę, dynię i warzywa liściowe. Do najbardziej zasobnych źródeł beta-karotenu należą glony - spirulina i dunaliella.
   Chociaż beta-karoten ulega w organizmie przemianie w witaminę A, ma własne cechy biologiczne. Jest silniejszym przeciwutleniaczem niż witamina A, a badania wykazały, że chroni organizm przed kilkoma rodzajami nowotworów, przede wszystkim nowotworami płuc. Działa także jako filtr, chroniąc soczewki oczu przed zaćmą. Wzmacnia ponadto system odpornościowy organizmu i pobudza komórki grasicy do produkcji limfocytów zapewniających organizmowi skuteczną ochronę.

 

 

 

 

Źródło: MICHAEL SHARON “Nutrients A to Z A User’s guide to foods, herbs, vitamins, minerals & supplements”