Powrót do strony głównej

Jesteś tutaj: ZIOŁA / Poziomka pospolita


2010-06-30
czytany: 492 razy
Poziomka pospolita
Ta roślina z rodziny różowatych (Rosaceae) od niepamiętnych czasów towarzyszy człowiekowi, ale do lecznictwa wprowadziła to ziele Hildegarda w pierwszej połowie XII stulecia. Występuje niemal w całej Europie, w Azji sięga po Bajkał. Do celów leczniczych zbiera się z roślin dzikich rosnących przez cały okres wegetacji zdrowe, zielone liście, można je zrywać z ogonkami. Ten surowiec zielarski należy suszyć w warunkach naturalnych, w cieniu, w miejscu przewiewnym. Owoce, zarówno z roślin dzikich rosnących, jak i uprawnych, wykorzystywane są do celów spożywczych, niekiedy mogą wywołać uczulenie. W liściach poziomki stwierdzono ok. 6 garbników pirokatechinowych, flawonoidy, kwasy organiczne, ślady olejku eterycznego i sole mineralne. W świeżych owocach występują karotenoidy, związki cukrowe, kwasy organiczne, wit. C, antocyjany i sole mineralne.


WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

Poziomka (liście) działa ściągające, moczopędnie, przeczyszczające, trawiennie, przeciwbiegunkowe i bakteriobójczo. Owoce poziomki mają działanie odżywcze i witaminizujące. Sok i owoce mają właściwości odtruwające, czyszczą krew i regulują przemianę materii.
WSKAZANIA LECZNICZE
Dolegliwości nerek, zaparcia, bolesne miesiączkowanie, stany zapalne, niedokrwistość, niestrawność, opryszczka jamy ustnej, nieżyt dróg oddechowych, kaszel. Liście poziomki mogą wchodzić w skład herbatek domowych z dodatkiem liści melisy i ziela macierzanki. Taka herbatka z powodzeniem zastępuje herbatkę chińską.

 

 

 

 

 

 
Źródło: Jadwiga Górnicka APTEKA NATURY Poradnik zdrowia