Powrót do strony głównej

Jesteś tutaj: ZDROWIE / Owoce / Czereśnie


2010-01-29
czytany: 537 razy
Czereśnie
Czereśnia należy do rodziny różowatych (Rosaceae), charakteryzującej się obecnością garbników działających ściągające i koagulujących białko oraz wielofenolowych prekursorów katechiny, leukoantycjanów, ponadto trójterpenów i flawonoidów. Do rodziny różowatych należą również: brzoskwinie, gruszka, jabłko, malina, morela, poziomka, róża, śliwka, truskawka, rzepak pospolity, migdał, jarzębina. Surowcem leczniczym są owoce, szypułki i guma czereśniowa. Czereśnie są zasadotwórcze. Zawierają m.in. łatwo przyswajalną przez cukrzyków lewulozę. 100 g czereśni daje tylko 60 kalorii. Czereśni nie należy popijać wodą, gdyż mogą wywołać rozwolnienie. Nie należy jadać czereśni przed posiłkiem mięsnym, gdyż utrudniają jego trawienie.


Zalety:

  • Dobre źródło potasu
  • Dość dobre źródło witaminy C
  • Pomagają w zapobieganiu dnie moczanowej

 

Czereśnie są dobrym źródłem potasu, stabilizującym tempo pracy serca oraz utrzymującym prawidłowy stan skóry. Są też dość dobrym źródłem witaminy C. owoce są wysoko cenione przez medycynę naturalną, jako zdolne do oczyszczania organizmu z produktów przemiany materii, sądzi się, że usuwają toksyny, kontrolują poziom płynów ustrojowych oraz oczyszczają nerki. Ich łagodnie przeczyszczające działanie przynosi ulgę przy zaparciach.  Zjedzenie dziennie 225g czereśni – świeżych lub konserwowanych – obniża poziom kwasu moczowego we krwi, co może z kolei przeciwdziałać powstawaniu dny. Porcja czereśni (100g) dostarcza organizmowi 55 kcal.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

Antyinfekcyjne, antyartretyczne, antyreumatyczne, antytoksyczne, moczopędne, odświeżające, odtruwające, pobudzające wzrost cebulek włosowych, odmładzające tkanki, powiększające naturalne reakcje obronne organizmu, przeczyszczające, silnie oczyszczające, remineralizujące, regulujące pracę wątroby i żołądka, rozwalniające, upiększające skórę i cerę, uspokajające, usprawniające pracę gruczołów wydzielania wewnętrznego.

WSKAZANIA LECZNICZE

Artretyzm (opuchlizna rąk, zniekształcenie stawów), cukrzyca, demineralizacja organizmu, dolegliwości pęcherza moczowego, gościec, dolegliwości serca, kamienie moczowe, kamienie żółciowe, nadfermentacja jelitowa, nadmierne wypełnienie naczyń krwią, miażdżyca (stwardnienie tętnic), otyłość, opóźnienie wzrostu, przewlekłe schorzenia wątroby, reumatyzm, zaparcia, stałe uczucie zmęczenia.

 

 

 

 

Źródło: Jadwiga Górnicka APTEKA NATURY Poradnik zdrowia; „Czy wiemy co jeść? Co pomaga a co szkodzi”