Powrót do strony głównej

Jesteś tutaj: ZDROWIE / Owoce / Banan


2010-01-29
czytany: 678 razy
Banan
Banan jest jedną z najstarszych roślin uprawnych strefy tropikalnej. Stanowi najważniejszą roślinę jadalną tropików, której owoce często zastępują chleb mieszkańcom Afryki, Indii, Indonezji, wysp oceanu spokojnego oraz Ameryki Środkowej i Południowej. Ojczyzną bananów o jadalnych owocach jest Archipelag Malajski.


Zalety:

  • Dobre źródło potasu

Wady

  • Niedojrzałe powodują skręt jelit

 

Zdrowe, sycące i łatwe do obrania banany są doskonałym uzupełnieniem diety. Większość bananów jest jeszcze niedojrzała, kiedy trafia do sklepów, dlatego po kupieniu powinno się je przetrzymywać w temperaturze pokojowej do czasu, aż dojrzeją. Chociaż ich skórka może zbrązowieć, miąższ pozostanie świeży, twardy i nie straci kremowej barwy. Niedojrzałe banany zawierają oporną skrobię, nazywaną tak z uwago na fakt, że nie jest ona trawiona w jelicie cienkim. W jelicie grubym skrobia podlega jednak fermentacji, a to często prowadzi do skrętu jelita. Podczas dojrzewania owoców większa część skrobi przechodzi w cukier, dlatego dojrzałe banany są nie tylko słodsze, lecz również o wiele łatwiej się je trawi. Dojrzałe banany rzadko wywołują uczulenie, (choć u osób dorosłym mogą niekiedy powodować migrenę), są, więc popularnym i odżywczym pokarmem dla niemowląt. Podaje się je również dzieciom przy dolegliwościach żołądkowych. Z uwago na to, że banany nie drażnią układu pokarmowego wprowadza się je do diety osób cierpiących na wrzody żołądka. Przeprowadzono wiele badań, aby udowodnić leczniczy wpływ bananów na wrzody żołądka i dowiedziono, że banany i plantany mogą pobudzać wytwarzanie komórek oraz śluzu w błonie śluzowej żołądka. Powoduje pogrubianie ścianek żołądka i uszczelnianie jego powierzchni, a to z kolei może pomagać w leczeniu istniejących wrzodów, jak również zapobiegać powstawaniu nowych, za wcześnie jeszcze, by tym mówić, gdyż na potwierdzenie powyższych sądów zgromadzono zbyt mało dowodów naukowych. Banany bogate są w potas i stosowane w leczeniu nadciśnienia, a także do odtruwania organizmu. Zawierają dużą ilość tryptofanu - aminokwasu, który przekształca się w serotoninę, hamujący przekaźnik nerwowy, obniżający aktywność nerwową. Stąd banany są pokarmem uspokajającym, szczególnie, kiedy spożyje się je z mlekiem przed snem. Działają łagodząco na wyściółkę jelit, nawilżając ją, i chociaż zwykle stanowią pokarm dzieci, są bardzo dobrym pożywieniem dla ludzi starszych, cierpiących na nadciśnienie, niestrawność i ogólne osłabienie. Banany nie w pełni dojrzałe mają właściwości ściągające i można je stosować w leczeniu biegunek i hemoroidów. Zarówno świeże jak i suszone banany mają wysoki poziom cukrów, które są szybko wchłaniane do krwi.

ZIELONE BANANY

Plantany, czyli banany skrobiowe, w rejonach gdzie rosną bądź są uprawiane potocznie nazywane są zielonymi bananami. Nie je się ich na surowo, ponieważ są niestrawne i niesmaczne. Znaczna zawartość taniny w bananach skrobiowych sprawia, że są one nieco gorzkie a smak ten zanika po gotowaniu. Plantany zawierają więcej skrobi niż banany, ponieważ są zjadane zanim w pełni dojrzeją. Z niektórych badań wynika, że istnieje związek między niską zapadalnością na raka żołądka i jelita a stosowaniem diety bogatej w nietrawioną skrobię. Prowadzi się coraz więcej badań, by udowodnić istnienie tej zależności oraz potwierdzić hipotezę, że skrobia na równi z błonnikiem może zapobiegać rakowi jelit.

Wartość energetyczna 100g porcji świeżych bananów wynosi 74 kcal i jest pięć razy niższa niż tej samej porcji suszonych owoców.

 

 

 

 

Źródło: MICHAEL SHARON “Nutrients A to Z A User’s guide to foods, herbs, vitamins, minerals & supplements”; „Czy wiemy co jeść? Co pomaga a co szkodzi”.