Powrót do strony głównej

Jesteś tutaj: EKO / Ekologia / 10 powodów, dla których warto jeść produkty ekologiczne


2009-09-28
czytany: 753 razy
10 powodów, dla których warto jeść produkty ekologiczne
Najlepszym powodem do kupowania żywności ekologicznej jest po prostu to, że smakuje, ale również to, iż jest lepsza dla zdrowia. Niektóre badania wykazały, że żywność ekologiczna ma więcej witamin i pierwiastków śladowych niż tradycyjnie uprawiana żywność i oczywiście, nie była traktowana wszelkimi szkodliwymi substancjami chemicznymi.


 

1.       Jest bezpieczna, pożywna, niefałszowana
2.       Do jej produkcji nie używa się chemikaliów, pestycydów i nawozów sztucznych
3.       Jest przyjazna dla środowiska
4.       Jest produkowana bez GMO, które są zakazane przez normy dla żywności i rolnictwa ekologicznego 
5.       W związku z powyższym kładzie się wielki nacisk na dobrostan zwierząt 
6.       Jest produkowana bez rutynowego stosowania antybiotyków, oraz leków przyśpieszających wzrost 
7.       To zmniejsza zależność od zasobów nieodnawialnych 
8.       W stadach chowanych tylko sposobami ekologicznymi nie odnotowano przypadku zachorowania na BSE od 1985 roku. 
9.       Rolnictwo ekologiczne opiera się on na nowoczesnym i naukowym zrozumienie ekologii gleby i nauki, a także w zależności od tradycyjnych metod uprawy obrotów, aby zapewnić płodność i chwastów i szkodników 
10.   Jest po prostu smaczna !